Znaš nauči drugega – Računalništvo v parih

Kar 80 odstotkov starejših od 65 let ni nikoli uporabljalo računalnika, 90 odstotkov nikoli interneta. Da bi upokojencem približali rabo računalnika, so pri Slovenski univerzi za tretje življenjsko obdobje (UTŽO) v sodelovanju s podjetjem S&T Slovenija pred dvema letoma začeli projekt »Znaš, nauči drugega – medgeneracijsko učenje v parih«

Letos smo program Znaš nauči drugega poskusno izvajali tudi na Društvu U3, UTŽO Zasavska Regija. Zanimanje za delavnico nas je presenetilo, saj smo prejeli 16 prijav v roku 7 dni od objave za izvajanje programa.

Vprašanja udeležencev so bila zelo različna; kako označimo dokumente in jih kopiramo, kreiranje novih map in podmap, kako prilagajamo pogled dokumentov, prenašanje slik s fotoaparata / telefona na trdi ali prenosni disk, kakšna je razlika med tlačenko in natlačenko, shranjevanje slik iz interneta, kako brišemo sporočila, ustvarjamo skupine kontaktov in skrijemo prejemnike pri elektronski poti, Word, Excell, Powerpoint, Youtube, FaceBook, Skype, Garmin in še in še in še.

Želja po učenju računalništva je velika in večina udeležencev potoži: »že sem bila na tečaju računalništva. V skupini nas je bilo 10 ali 12, vendar nisem uspela slediti vsem navodilom predavatelja. Ko sem prišla domov, pa je na mojem računalniku izgledalo drugače!«

Vsak je prijel miško in sam pokusil kako se stvari streže. Po koncu učne ure pa, z zapiski v roki, odšel preizkušat novo znanje še domov.

Preberite si več o medsebojnem neformalnem učenju

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.