Naše srce in srčno popuščanje

V mesecu oktobru je bilo v seminarski dvorani Mladinskega centra v Trbovljah predavanje dr. Boštjana Leskovarja, predstojnika internega oddelka Splošne bolnišnice Trbovlje, o srčno žilnih boleznih in srčnem popuščanju, ki ga je Društvo U3 UTŽO Zasavska regija, v sodelovanju z Društvom upokojencev Trbovlje in Mladinskim centrom Trbovlje, organiziralo za svoje člane in ostale zainteresirane Trboveljčane, saj so bolezni srca in ožilja eno od najpogostejših.

Dr. Leskovar je za boljše razumevanje najprej seznanil prisotne o tem, kaj sploh srce je, kako deluje in kaj je tisto, kar slabi njegove funkcije. V nadaljevanju je predstavil simptome srčnega popuščanja ter razjasnil posamezne faze tako z bolezenskega vidika kot tudi z vidika življenja in zdravljenja. Pri tem je opozoril, da je izjemnega pomena pravočasno prepoznavanje bolezni. Zelo so pomembne prve informacije pacienta, na podlagi katerih se opravijo vsi potrebni pregledi, laboratorijske preiskave, diagnosticiranje s tehnološko opremo, kot so EKG, ultrazvok, idr., s čemer se ugotovi stanje bolnika in sprejmejo potrebni ukrepi zdravljenja, ki so odvisni od faze, v kateri se bolezen nahaja.

Ob vsem tem je dr. Leskovar posebej opozoril vse prisotne na zdrav način življenja. Zdrav življenjski slog, ki ga sestavlja uravnotežena prehrana in ustrezna telesna aktivnost, brez cigaret in zmerno uživanje alkohola ter čim manj stresnih situacij, je najboljša preventiva, da ne zbolimo oziroma da z njim in ustreznimi zdravili obdržimo svojo bolezen na vajetih. Le strokovna zdravniška ekipa, tehnološka opremljenost in številna zdravila žal niso dovolj.

 Po zaključku njegove predstavitve je odgovoril še na nekaj vprašanj udeležencev, ki so napolnili dvorano MCT-ja do zadnjega kotička in jo zapustili z zahvalo dr. Leskovarju za izjemno kvalitetno in razumljivo razlago, ki je že med predavanjem odgovorila na marsikatero vprašanje in spodbudila prisotne v razmišljanje o eventualni  spremembi življenjskega sloga. To pa je bil tudi namen tako organizatorja predavanja  kot tudi predavatelja dr. Leskovarja.

Napisala: Majda Prišel

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.