Dogodki

 Zbornik skupine kreativnega pisanja

V skupini ustvarjalnega pisanja je bilo pet udeleženk, ki so z zanimanjem in veseljem sprejele nove napotke za pisanje. Srečevale so se vsak četrtek za dve šolski uri na osnovni šoli Ivana Cankarja, delo pa je potekalo tako, da so v šoli naredile nekaj kratkih pisnih vaj in včasih tudi prebrale katerega od spisov ali pesmi, sicer pa so si izdelke in predloge za izboljšave izmenjevale po elektronski pošti.

Ugotovile so, da se pesem zlahka napiše, če imamo zanjo ustrezno obliko, v katero napolnimo vsebino. S pisanjem, tako kot z drugimi oblikami umetnosti, se avtor razkriva, ne glede na to, o čem piše. Avtorice so izpovedale svojo nostalgijo, željo po ubeseditvi doživetij in spoznanj ter vsega, kar je  lepo v naravi in medsebojnih odnosih.

Na koncu šolskega leta so s pomočjo Društva U3 izdale publikacijo PIŠEM, ki zajema izbor pesmi in spisov.

Za prenos publikacije PIŠEM sledite povezavi

 

Znaš Nauči drugega – Računalništvo

Kar 80 odstotkov starejših od 65 let ni nikoli uporabljalo računalnika, 90 odstotkov nikoli interneta. Da bi upokojencem približali rabo računalnika, so pri Slovenski univerzi za tretje življenjsko obdobje (UTŽO) v sodelovanju s podjetjem S&T Slovenija pred dvema letoma začeli projekt »Znaš, nauči drugega – medgeneracijsko učenje v parih«

Letos smo program Znaš nauči drugega poskusno izvajali tudi na Društvu U3, UTŽO Zasavska Regija. Zanimanje za delavnico nas je presenetilo, saj smo prejeli 16 prijav v roku 7 dni od objave za izvajanje programa.

CAM00031Vprašanja udeležencev so bila zelo različna; kako označimo dokumente in jih kopiramo, kreiranje novih map in podmap, kako prilagajamo pogled dokumentov, prenašanje slik s fotoaparata / telefona na trdi ali prenosni disk, kakšna je razlika med tlačenko in natlačenko, shranjevanje slik iz interneta, kako brišemo sporočila, ustvarjamo skupine kontaktov in skrijemo prejemnike pri elektronski poti, Word, Excell, Powerpoint, Youtube, FaceBook, Skype, Garmin in še in še in še.

Želja po učenju računalništva je velika in večina udeležencev potoži: »že sem bila na tečaju računalništva. V skupini nas je bilo 10 ali 12, vendar nisem uspela slediti vsem navodilom predavatelja. Ko sem prišla domov, pa je na mojem računalniku izgledalo drugače!«

Vsak je prijel miško in sam pokusil kako se stvari streže. Po koncu učne ure pa, z zapiski v roki, odšel preizkušat novo znanje še domov.

Preberite si več o medsebojnem neformalnem učenju

 

TEDEN RDEČEGA KRIŽA in DRUŠTVO U3

slika u3Z mednarodnim dnem Rdečega križa (8. maj) se tudi v Republiki Sloveniji začenja tradicionalni Teden Rdečega križa Slovenije, ki bo potekal od 8. do 15. maja. Letos so obeležili 70. obletnico ustanovnega zbora RKS, v Gradacu v Beli krajini, kjer je bil leta 1944 ponovno vzpostavljen Rdeči križ Slovenije, ki je nemudoma pričel razvijati številne dejavnosti za pomoč ljudem.

Ob Tednu Rdečega križa, z območnim združenjem Rdečega križa Trbovlje sodeluje tudi Društvo U3, UTŽO – Zasavska regija s slikami likovnikov na temo Rdeči križ, njihova dela bodo postavljena na ogled v prostorih Zdravstvenega doma Trbovlje, predvidoma do 15. maja.

u31V sklopu aktivnosti, ki se bodo odvijale na RK Trbovlje, bo med drugim potekalo 14. maja merjenje krvnega tlaka, sladkorja in holesterola predvsem med občani v tretjem življenjskem obdobju v prostorih Zveze borcev Trbovlje, kjer boste lahko prejeli tudi razna preventivno-zdravstvena gradiva (prehrana, varna starost, holesterol, srčno žilne bolezni…).

Kot po celotni Sloveniji, tudi v Trbovljah potek  humanitarna akcija pod sloganom »Moj trenutek za dobrodelnost«. V ta namen je v Mercatorju (HIT Market) postavljena »košarica« za zbiranje prehrambnih in drugih izdelkov. Vsi donirani izdelki se dodajo k standardnim prehrambnim paketom in razdelijo med trboveljske uporabnike.

 

Otvoritev razstave Likovnih skupin Društva U3

P1220474Četrtek 17.4.2014; likovno razstavo –  prvo sodelovanje UTŽO Litija-Šmartno in UTŽO Zasavska regija je z besedami slavnega Picasso-ja, ki je nekoč rekel »Namen umetnosti je, da izpere vsakodnevni prah iz naših duš,« odprla Helena Hauptman, vodja Kulturnega centra in mestnega muzeja Litija, ki je gostilo razstavo likovnih skupin Društva U3, UTŽO – Zasavske regije.

Najprej smo prisluhnili milozvočnim glasovom, ki sta jih iz citer izvabili Marinka Groboljšek in Zinka Jenko, v nadaljevanju pa smo se s pesmijo sprehodili od decembra proti poletju in se vmes spomnili na dom. Zapela sta Beti in Janez Prašnikar ob spremljavi pianista Janija Slimška.

Splet 2 - KopijaOb prvem sodelovanju Univerz za tretje življenjsko obdobje sta spregovorili tudi, ga. Milena Dimec predsednica UTŽO Litija-Šmartno in ga. Zvonka Selan predsednica UTŽO Zasavske regije. Opisali sta delovanje Litijsko – šmarske in Zasavske univerze za tretje življenjsko obdobje, trenutno stanje in skupine, ki delujejo pod okriljem le-teh ter zatrdili, da se bo sodelovanje obeh univerz v prihodnosti krepilo.

SPLET LITIJA 1P1220568

Otvoritev likovne razstave v Kulturnem centru Litija, je potekalo v prijetnem prijateljskem in družabnem vzdušju. Razstava bo na ogled do 23. maja 2014, v času prireditev oz. po dogovoru na tel: 01-8900-200.

 

Razstava Likovne skupine Trbovlje

Četrtek 3.4.2014; V stari galeriji Delavskega doma Trbovlje je potekalo odprtje razstave slik Likovne skupine Trbovlje.

Skupina šteje 13 članic. Nekatere med njimi rišejo že dalj časa, druge pa so se skupini pridružile letos. Njihova mentorica ga. Severina Trošt Šprogar, ki je vodila likovno skupino dobri dve leti se poslavlja, mentorstvo pa prevzema g. Ervin Matešič.

001 - Razstava Lik.Trb. - DDT

Likovna skupina Trbovlje z mentorico go. Severino Trošt Šprogar (levo), g. Ervinom Matešičem (v sredini) in predsednico Društva U3 go. Zvonko Selan (desno)

6Na razstavi so z izvedbo pesmi; Jaz pa grem na zeleno travco, Čuk se je oženil, Kje so tiste stezice in Kaj ti je deklica, sodelovali tudi učenci Glasbene šole Trbovlje v zasedbi:

Ajda Grabnar, Ema Medvešek, Lia Vene, Marko Hauptman, Tajda Železnik, Tingara Novak, Žana Larisa Jordan in mentorica Magda Klančišar.

Prireditev je povezovala ga. Zdenka Cestnik

Video si lahko ogledate Tukaj

 

Volilni Občni Zbor Društva U3, UTŽO – Zasavska Regija

Petek 28.3.2014; v prostorih Društva upokojencev Trbovlje na ulici 1. Junija 16 se je odvijal volilni občni zbor članov Društva U3, UTŽO – Zasavska regija.

Po otvoritvi in uvodnem pozdravu predsednice društva ter izvolitvi organov občnega zbora, je sledil pregled poslovnega in finančnega poročila za leto 2013.

Nadaljevali smo s predstavitvijo plana dela za leto 2014/15, finančnega načrta društva za leto 2014/15 in predlogi članov.

Nato so se razrešili organi društva, sledile pa so volitve.

Volilni odbor se je končal s prigrizkom.

Slike dogodka si lahko ogledate tukaj

 

Razstava “Obrt v Zasavju – Šušter, šnajder, mojškra”

317.2.2014; V Zasavskem muzeju Trbovlje smo si ogledali vodeno razstavo avtorice Jane Mlakar Adamič, ki nas je popeljala od začetkov obrti v antičnih časih skozi srednji vek, nastanek merkantilizma, prihoda železnice, »šušmarjev«, »krošnjarjev« in »pičkurinov« do povojnega časa, ko je obrt postala industrijska dejavnost. Zelo podrobno pa nam je opisala dejavnosti in njihov razvoj na področju Zasavja. Ogledali smo si ne-malo pripomočkov, ki so jih uporabljali šušterji, šnajderji in mojškre, videli nekaj takratnih oblačil ter risbe in mere, ki so si jih zabeležili takratni mojstri obrti. Razstava je postavljena na ogled od decembra 2013 do marca 2014.

 

Razstava slik Likovnih skupin Društva U3

Ob Slovenskem kulturnem prazniku, so likovne skupine na ogled postavile svoja dela v vseh treh zasavskih občinah.

Ob tej priložnosti je mentorica in akademska slikarka Severina Trošt Šprogar zapisala:

Med stvarmi, ki nas osrečuje v življenju so najbolj pomembne tiste, ki jih dosežemo z lastnim trudom. Ko jih nagradimo in presežemo nam postanejo ne samo pomembne ampak postanejo del nas. Tako znova odkrivamo nova obzorja, ki nas bogatijo in plemenitijo.

Ponosna sem na dosežke udeležencev likovnega tečaja in na to, da so mi omogočili, da jim svetujem pri spoznavanju novih ustvarjalnih zmožnosti.

Zdravstveni dom Zagorje 2013 - 13

Zdravstveni dom Zagorje 20 Likovnih del v 1 .nadstropju

7

Občina Trbovlje 15 likovnih del

3

MCT Trbovlje

Likokovnice - Občina - 5.1

Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik

Literarni Utrinek

3.2.2014 v prostorih Mladinskega centra Trbovlje je skupina Lahka telovadba z meditacijo ob bližajočem slovenskem kulturnem prazniku pripravila in izvedla LITERARNI UTRINEK, na katerem smo obudili in počastili nekaj največjih in nam najljubših pesnikov

1 SPLET

Začeli smo s počastitvijo največjega slovenskega pesnika, Doktorja Fig-Fig Franceta Prešerna in zapeli Zdravljico ob spremljavi Nuše Kukman na harmoniki ter nadaljevali z recitalom in deklamacijo njegovih najbolj znanih del.

3 SPLET4 SPLET

 
 
 
 
 
 
 

Obujali smo pesnika, za katerega pravijo, da je zaznamoval Kras z enako mero, kot je Kras zaznamoval njega – Srečka Kosovela, nadaljevali z Nežo Maurer in zelo priljubljeno pesnico, igralko in klasično pevko Milo Kačič.

Prav tako smo se spomnili pesnika, ki je s svojimi pesniškimi zbirkami še posebno priljubljen pri otrocih Toneta Pavčka, vendar ob njegovih delih uživamo tudi odrasli.

Proti koncu Literarnega utrinka nas je prišel pogledat trboveljski pesnik Andrej Grabnar, ki je pred kratkim izdal pesniško zbirko Potovanje Šamanov.

Literarni utrinek smo uspešno zaključili s petjem nekaterih slovenskih narodnih pesmi.   

Izsek LITERARNEGA UTRINKA si lahko ogledate spodaj

Literarni utrinek

 

Delavnica “Izdelava naravnih mil”

Petek 17.1. 2014; v prostorih učilnice Društva U3 je potekala delavnica z naslovom Izdelava naravnih mil, ki sta jo vodili ga. Vesna Babič in ga. Irena Zdovc.

Povedali sta nam, kako je milo sestavljeno, zakaj je doma narejeno milo boljše in zakaj je bolj prijazno za naše telo. Opisali sta nam kaj potrebujemo in kaj vse lahko dodamo doma narejenem naravnem milu, kako ga »skladiščimo« in kdaj je primerno za uporabo.

Nato sta milo izdelali pred našimi očmi in poudarili, kje moramo biti še posebno pozorni in previdni, ko se tega opravila lotevamo doma.

 

Razstava umetniških del Likovne skupine Trbovlje

Sreda 15.1.2014; V Domu starejših občanov Franc Salamon Trbovlje, si lahko ogledate razstavo slik članov Društva U3 – Likovna skupina Trbovlje.

Spletna

 

Razstava slik

Učilnico U3 UTŽO – Zasavska regija krasijo slike naših članic Marije Sedej in Mojce Grabnar.

 

Sedej Grabnar 1 Sedej Grabnar 3

 

 

Sedej Grabnar 6

Sedej Grabnar 5

 

Sestanek z animatorji

Dne 16.9.2013 je bil sestanek z animatorji skupin U3 UTŽO – Zasavska regija v predavalnici OZ Rdečega križa Trbovlje. Sprejeli smo program za študijsko leto 2013/2014 in se seznanili z aktualnimi dogodki.

Sestanek

 

Dnevi slovenskih svetovalnih središč

Dne 18.9.2013 smo bili prisotni na Dnevih Slovenskih svetovalnih središč tudi mi s svojim študijskim programom na »trgu pod uro« v Zagorju ob Savi.

DSC00049 - KopijaDSC00044 - Kopija

 

 
 

Prireditev ob zaključku študijskega leta 2012/2013

Društvo U3 je tudi letos s prireditvijo, ki je bila 24. maja 2013, na Športno rekreacijskem centru AMD na Kipah, zaključili študijsko leto 2012/13. Program prireditve je bil posvečen 15-letnici delovanja Univerze za tretje življenjsko obdobje v Zasavju.

Prireditev  (za ogled celotne prireditve je datoteko potrebno prenesti)

Več o našem delovanju, izobraževanju in naših dogodivščinah si lahko preberete v “Biltenu”ki je izšel ob 15. obletnici obstoja Društva U3 UTŽO – Zasavska regija.

 

Občni zbor članov

Dne 28. marca 2013 smo izvedli občni zbor članov Društva U3. Na njem smo potrdili poslovno in finančno poročilo za leto 2012 in sprejeli delovni in finančni načrt za letošnje leto. Po zaključku uradnega dela smo se še kakšno urico družili ob prijetnem klepetu, ob dobri domači hrani in kapljici.

Občni zbor v sliki 

 Litija - Splet - Rastava 2